(20-9-2023)

Wie gelooft dat repareren beter is dan vervangen? 21 oktober is het Internationale Reparatiedag, die elk jaar op de derde zaterdag van oktober valt.

De essentie van Internationale Reparatiedag is eenvoudig, ook al lijkt het uitgangspunt breed. We kunnen allemaal een beetje meer doen om beter te zorgen voor wat we bezitten. Bij Internationale Reparatiedag gaat het erom dat te laten zien, te repareren wat kapot is en dit zo zichtbaar mogelijk te maken.

Ontworpen om de pure verspilling van de moderne samenleving te bestrijden, gaat Internationale Reparatiedag over de waarde van het repareren van dingen. Met community-reparatie-evenementen die over de hele wereld en via sociale media plaatsvinden om de voordelen te benadrukken van het tonen van onze bezittingen met wat meer liefde en zorg.

Geschiedenis van de Internationale Reparatiedag. International Repair Day is een relatief recent initiatief; het eerste evenement vond plaats in 2017. Het werd bedacht in samenwerking met de Open Repair Alliance, een internationale gemeenschap van bedrijven en organisaties die zich hebben verenigd om te werken aan een wereld waarin elektronische producten duurzaam en gemakkelijker te repareren.

In eerste instantie werden Repair Cafés opgezet door andere gelijkgestemde elektriciens, klusjesmannen en doe-het-zelvers, zoals de Stichting Repair Café. De Foundation hielp lokale mensen die op milieugebied en afvalvermindering gericht zijn, cafés op te zetten waar ze de gereedschappen en vrijwilligers ter beschikking zouden stellen om allerlei soorten goederen te helpen repareren.Naarmate Repair Cafés populairder werden, groeide ook het idee om inspanningen te leveren om een ​​meer duurzame en op reparatie gerichte benadering van elektronica in de bredere gemeenschap te creëren. Toen werd de eerste Internationale Reparatiedag aangekondigd. Sindsdien zijn er bij Internationale Reparatiedagen steeds meer mensen betrokken die Repair Cafés en Restart Parties opzetten. Internationale Reparatiedagen zijn ook gebruikt om de aandacht te vestigen op bewegingen als het Recht op Reparatie, bedoeld om fabrikanten en wetgevers aan te moedigen om meer elektronische producten te laten komen met de informatie en middelen die nodig zijn om ze te repareren.Internationale Reparatiedag is ook van start gegaan op sociale media, waar mensen die meedoen, worden aangemoedigd om hun eigen reparatieverhalen te delen en elektronica te laten zien waarvan ze trots zijn dat ze deze hebben gerepareerd.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this