Over Ons

Wij zijn als Repair Café Pijnacker werkzaam in de Schakelaar van de SWOP.  Het ligt mooi in het centrum van Pijnacker met ruime parkeergelegenheid op het plein voor de Joannes de Dooperkerk. De ingang is aan de Van den Helmlaan 11. In de grote ruime zaal is een klein buffet voor koffie, thee en iets lekkers. Op de leestafel liggen tijdschriften. Ook is er een gelegenheid om boeken te kiezen en mee te nemen of om deze te brengen.

Bij de inschrijftafel vult  u op een formulier uw gegevens en de klacht met betrekking tot het apparaat  of voorwerp in. U krijgt een nummer en moet op uw beurt wachten als het druk is. In normale omstandigheden kunnen we wel tien  reparaties tegelijk uitvoeren.

Geschiedenis
Repair Café Pijnacker is in September 2014 voor de eerste keer gehouden onder de naam Repair Café Pijnacker Noord. Onder leiding van Bart Ennema draaiden we officieel onder de paraplu  van de Wijkvereniging Pijnacker-Noord. De locatie was basisschool de Schatkaart aan de Groen van Prinstererlaan. Daar hadden we de beschikking over een ongebruikt klaslokaal. Tevens konden we een deel van de gemeenschappelijke ruimte van de school gebruiken met een keukentje. In het klaslokaal werden de reparaties uitgevoerd. In de gemeenschappelijke ruimte zat de textielgroep te werken. Daar was ook de leestafel en daar werd de koffie en thee met wat lekkers geserveerd. Ook was er onder andere in de hal ruimte voor de inschrijf- en de uitschrijftafels. Bij de uitschrijftafel lag ook het gastenboek.
Vanaf de oprichting is het aantal reparaties ieder jaar gegroeid. We zijn begonnen met een flink aantal deskundige vrijwilligers die heel diverse disciplines in huis hadden, zoals textiel, elektronica, elektrische apparaten, klokken, meubels, tuingereedschappen, fietsen, en meer. Ieder jaar meldden zich wel enkele nieuwe vrijwilligers aan. Vanaf het tweede jaar hadden we ook een kunstschilder uit Koerdistan in ons midden. Tijdens de bijeenkomsten werkte hij aan verschillende schilderijen. Van zijn werken is in 2018 een verjaardagskalender geproduceerd. In het begin gebruikten we onze eigen gereedschappen die we voor elk Repair Café van huis meenamen. Dankzij enkele sponsors hebben we kasten en ook wat professionele gereedschappen en apparaten kunnen aankopen. Zoals een professionele slijpmachine, een goede naaimachine, een 3-D printer met computer en diverse precisiegereedschappen. Dankzij onze sponsors hebben we ook polo’s voor de vrijwilligers en bodywarmers voor de reparateurs die (ook in de winter) de reparaties aan b.v. fietsen buiten uitvoeren.
In september 2019 hebben we ons eerste lustrum gevierd met een symposium over “Circulariteit” en een gezellige receptie in de school. Samen met bijna alle vrijwilligers hebben we een excursie ondernomen naar Futureland op de Tweede Maasvlakte.

Na de zomer van 2019 hebben we de school moeten verlaten en hebben we onderdak gevonden in De Schakelaar. De Schakelaar  is een grote vooruitgang gebleken. Met iedereen in dezelfde ruimte en een prettiger sfeer voor de vrijwilligers en de klanten. En een betere bereikbaarheid in het centrum van Pijnacker.
Vanaf juni 2020 zijn we een zelfstandige stichting met de naam Repair Café Pijnacker, los van de wijkvereniging. We hebben ongeveer 30 vrijwilligers (reparatiedeskundigen). We beschikken over een ruim arsenaal aan gereedschappen. Het meest trots zijn we op een 3D printer, een professionele slijpmachine en meerdere naaimachines.

Hebt u interesse om zelf vrijwilliger te worden?

Ga naar de contactpagina en zeg wat u zou willen doen en wat u kunt bijdragen. Wij kunnen altijd nog vrijwilligers met allerlei disciplines gebruiken.  Of mail direct naar info@repaircafepijnacker.nl.

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this