Over Ons

Repair Café Pijnacker is in september 2014 voor de eerste keer gehouden onder de naam Repair Café Pijnacker-Noord. Officieel onder de paraplu van de Wijkvereniging Pijnacker-Noord. De locatie was basisschool de Schatkaart aan de Groen van Prinstererlaan. Daar hadden we de beschikking over een ongebruikt klaslokaal en een deel van de gemeenschappelijke ruimte met een keukentje. In het klaslokaal werden de reparaties uitgevoerd en in de gemeenschappelijke ruimte zat de textielgroep te werken. Daar was ook de leestafel en werd koffie en thee geserveerd.

Vanaf de oprichting is het aantal reparaties ieder jaar gegroeid. We zijn begonnen met een flink aantal deskundige vrijwilligers die heel diverse disciplines in huis hadden. Ieder jaar meldden zich wel enkele nieuwe vrijwilligers aan. Vanaf het tweede jaar hadden we ook een kunstschilder uit Koerdistan in ons midden. Tijdens de bijeenkomsten werkte hij aan verschillende schilderijen. Van zijn werken is in 2018 een verjaardagskalender geproduceerd.

In het begin gebruikten we onze eigen gereedschappen die we voor elk Repair Café van huis meenamen. Dankzij enkele sponsors hebben we kasten en ook wat professionele gereedschappen en apparaten kunnen aankopen. Zoals een slijpmachine, een goede naaimachine, een 3-D printer met computer en diverse precisiegereedschappen. Dankzij die sponsors hebben we ook polo’s voor de vrijwilligers en bodywarmers voor de reparateurs die (ook in de winter) de reparaties aan b.v. fietsen buiten uitvoeren.
In september 2019 vierden we ons eerste lustrum met een symposium over “Circulariteit”, een receptie in de school en een excursie naar Futureland op de Tweede Maasvlakte. Na de zomer van 2019 hebben we de school moeten verlaten en vonden we onderdak in De Schakelaar. Dat  is een grote vooruitgang gebleken, met iedereen in dezelfde ruimte en een prettiger sfeer voor de vrijwilligers en de klanten. En een betere bereikbaarheid in het centrum van Pijnacker.
Vanaf juni 2020 zijn we een zelfstandige stichting met de naam Repair Café Pijnacker, los van de wijkvereniging. Er zijn 5 bestuursleden. We hebben ongeveer 30 vrijwilligers (gastvrouwen en reparatiedeskundigen). We beschikken over een ruim arsenaal aan gereedschappen in verrijdbare kasten. Het meest trots zijn we op een 3D printer, een professionele slijpmachine en meerdere naaimachines.

De Repair Cafés (meer dan 2400) vormen intussen een wereldwijde beweging die zich inzet voor het behoud van reparatiekennis in de samenleving en voor beter repareerbare producten. Behalve in Nederland zijn er ook Repair Cafés in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in tientallen andere landen verspreid over de hele wereld. Het Repair Café is zelfs doorgedrongen tot India en Japan!
Kijk voor meer informatie op www.repaircafe.org.

Hebt u interesse om zelf vrijwilliger te worden?
Ga naar de contactpagina en vertel  wat u zou willen doen en wat u kunt bijdragen. Wij kunnen altijd nog vrijwilligers met allerlei disciplines gebruiken.  Of mail direct naar info@repaircafepijnacker.nl.

 

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this